Written by Görüş

Nihai Hedefler Gündemde

Sağcı gazete Israel Hayom gazeteci Uri Yalon’un, bu günlerde Mescid-i Aksa’da meydana gelen değişiklikler ve sağcı hareketlerin takipçilerinin önümüzdeki birkaç aydaki niyetleri hakkında tehlikeli bir rapor yayınladı.

Rapor, mevcut büyük değişikliklerin başlangıcını 13 Ağustos’ta (İbrani takvimine göre 9 Ağustos) Tapınak’ın yıkılışının yıldönümünde yaşananlar olarak tanımlıyor.

Yalon raporunda şunları ifade ediyor: “9 Ağustos’tan bu yana durum giderek yoğunlaşıyor,  Yahudilere karşı Mescid-i Aksa’daki polis politikası değiştirildi. Dini ritüellerin uygulanmasına yönelik politikadaki bu değişiklik, Tapınak Tepesi’nde dua şalı, tefilin ruloları, Şofar ve hatta Pesah kurbanlarının sunulması gibi tüm ritüellerin uygulanmasına fırsat verecektir. Arap tarafına gelince, onlardan herhangi bir ses ya da itiraz gelmiyor.” 

Gazeteci ve Tapınak Örgütleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Arnon Segal’in raporda şu yorumu yer alıyor: “Tapınak Dağı’nda artık çatımız gökyüzü. Tapınak Dağı’nda tam bir ibadet özgürlüğüne sahip olacağız. Önümüzdeki bayramlarda tefilin, Roş Aşana’da şofar, Sukot’ta ise çadırlarla gidebileceğiz. Bu mesele kaçınılmaz olarak bizi Pesah Bayramında kurban takdim noktasına götürecektir. Bu kimsenin aleyhine değil çünkü mezbahın/sunağın olduğu yerde İslami yapılar yok. Yetkililer Yahudilerin ibadet özgürlüğünü tam olarak kullanmalarına müdahale etmemelidir. Yahudiler Tapınak Tepesi’nde bir sunak inşa edip orada kurbanlar sunabilselerdi kötü bir şey olmazdı; çünkü bu, devletin bağlı olduğu temel demokratik ilkeyi yerine getirecektir.”

Resmi merkezi Mescid-i Aksa’da bulunan Tapınak Dağı Dini Okulu’nun bir üyesi ve Haham Elisha Wolfson’un oğlunun raporda şu ifadelerine yer verildi: “Şu anda gerçekleşmekte olan değişiklik, Tapınak Dağı’nda ibadet edebilmemizdir;  bu, yalnızca bir buçuk, iki hafta öncesine kadar izin verilmeyen bir şeydi, 9 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girdi.” 

Raporda bu günlerde Mescid-i Aksa’da radikal değişikliklerin yaşandığından bahsediliyor. Bu değişiklikler ise mübarek Mescid-i Aksa’daki statüko fikrini tamamen baltalıyor. 

Bugün sahada yaşanan, Mescid-i Aksa’yı Tevrat ve Talmut’ta bahsedilen tüm unsurlarıyla birlikte bir Tapınak’a dönüştürme gerçeği ve radikal bir değişimdir. Rahatça toplu ve sesli dualar, secdeler, daha önce görmediğimiz danslar yapılıyor. Bütün bunlar, ibadet için gerekli eşyaların içeriye sokulmasına yönelik açıkça yapılan hazırlıklar ve niyetlerle başlamış, Pesah ve Sukot Bayramında Mescid-i Aksa’ya kurbanlarla girme vaadleri ile de son aşamasına gelmiştir.

Daha fazla ne olmasını bekliyoruz?

 

Bu yazı Kudüs Araştırmaları Uzmanı Dr. Abdullah Marouf tarafından kaleme alınmış, çevirisi Kudüs’te Bugün ekibine aittir.