Mescid-i Aksa Baskını 17 Nisan 2022

İşgal kuvvetlerinin cuma günü (15 Nisan 2022) gerçekleştirdiği geniş çaplı saldırılara rağmen yüzlerce Filistinli, Mescid-i Aksa’da itikafa girdi. Gece saatlerinde bu sabahki baskının gerçekleşmemesi için işgal kuvvetlerinin uzun yıllardır mescitten çıkarılmasını yasakladığı taşlar ve edevatlar, yerleşimcilerin mescidin doğu tarafındaki baskın güzergahına yerleştirilerek bölge geçişe kapatıldı.

İşgal kuvvetleri, 40 yaş altı hiç kimsenin mescide girmesine izin vermemesine ve Kudüs Eski Şehir’in birçok kapısını giriş çıkışlara kapamasına rağmen yaklaşık 2000 murabıt, Mescid-i Aksa’da kalmayı başardı.

Özel işgal kuvvetleri kalabalık ekipler halinde saat 07:00 sularında Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi ancak baskın güzergahının kapalı olmasından dolayı baskın saatinden yarım saat gecikerek yerleşimcileri aldı.

Yerleşimcilerden az sayıda bir grup, her zamanki baskın güzergahını tamamlayabildi. Bu sırada işgal kuvvetleri, güzergahı el-Ke’s Sebilinden Babü’r Rahme Mescidi yakınlarına kadar olacak şekilde değiştirdi. Ayrıca “turist” olarak kabul ettiği grubun ilerlediği güzergahı da Megaribe Kapısı’ndan Silsile Kapısı’na kadar 60 metre olacak şekilde kısalttı.

Kıble Mescidi’nde itikafta bulunan gençler, mescitteki yerlerini koruyarak itikafa engel oluşturabilecek tek zayıf halkayı, Aksa revirini girişlere kapattı. Gençler, işgal kuvvetlerinin Kıble Mescidi’ne düzenleyecekleri baskını gerçekleştirememelerine ve yerleşimcilerin güzergâhlarını değiştirmelerine sebep olan maytapları aralıksız üç saat boyunca kullandılar.

Kudüslü gençler, murabıtların üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla Esbat Kapısı ve Vadi el-Cevz’de yerleşimcileri taşıyan otobüslere taşlarla saldırdı düzenledi ve Hıtta Kapısı önünde vur kaç yöntemiyle saatlerce direndiler.

Vakıflar, baskına katılan yerleşimci sayısı 545 olarak açıklarken İsrail gazeteleri, 728 kişi olduğunu belirtti. Ancak murabıtlar ve olayları takip edenler de biliyor ki bu sayı, yerleşimcilerin moralini yüksek tutmak adına abartılmış bir sayıdan ibarettir.

İtikafa girenlerin geceden yaptığı hazırlıklar, özelde Kıble Mescidi’ndeki genelde ise Mescid-i Aksa’daki murabıtların sağlam direnişi ve mescittekilerin üzerindeki baskıyı azaltmak için şehrin diğer bölgelerinde verilen mücadeleler bugünkü baskının geri püskürtülmesinde en etkili ve öne çıkan başlıklardı.

Nitekim Tapınak Grupları bugün yenildiklerinin farkında oldukları için aleni şekilde itikafın yasaklanmasını talep etmiş ve hatta radikal Milletvekili Itamar Ben Gvir, ofisini Şam Kapısı’na taşıyacağı iddialarında bulunmuştur.

Filistinli Müslümanlar üzerine düşenleri; bugün olduğu gibi itikafa devam ederek, baskın güzergahına konulan engellerin kaldırılmadığından emin olarak, baskın saatlerinde Aksa’yı savunmak adına vur kaç operasyonlarının yapıldığı bölgeleri artırarak, murabıtların moralini yükselterek, onları yalnız bırakmayarak ve direnişlerini artırarak yapmalıdır.

Mescid-i Aksa’ya gidemeyen tüm Müslümanlar ise Filistinlilerin Mescid-i Aksa’yı tüm İslam ümmeti adına canları pahasına korudukları bilincinde kalarak gözlerini Mescid-i Aksa’dan ayırmamaları, haberleri takip etmeli ve en ufak bir desteği sunmaktan geri durmamalıdır.

Kudüs’te yaşanan olayları ve haberleri takipte kalın: https://linktr.ee/KudusteBugun

“Bu değerlendirme yazısı Kudüs Araştırmaları Uzmanı Dr. Ziad Ibhais tarafından kaleme alınmıştır.”

“Rica: Tercüme ve düzenlenmesi Kudüs’te Bugün ekibi tarafından gerçekleşmiş olup izinsiz paylaşılmaması rica olunur.”