Written by Görüş

Tapınak Gruplarının 11 yıllık Süreçte Mescid-i Aksa Çevresinde Gerçekleştirdikleri Pesah Bayramı Ritüellerinde İzledikleri Yol

Uluslararası Kudüs Vakfı, Tapınak Gruplarının “Kurban Ritüellerinin Provası” törenini gerçekleştirmek için izledikleri yolu gösteren detaylı bir harita yayınlamıştır. Bu radikal gruplar, Mescid-i Aksa’nın bulunduğu yere kurmaya çalıştıkları sözde tapınakla ilgili mitolojik Tevrat tasvirinde anlatılan ritüelleri taklit etmeye çalışmaktadırlar. 

Bu örgütlerin ana kuruluşu olan Tapınak Enstitüsü, çabalarının çoğunu Tapınak mitini ve Tevrat’ta anlatılan kurban ritüellerini gerçekleştirmeye adamıştır. Bu ritüeller, kohen giysilerinin, kurban kesmek için öngörülen kap kacağın ve gümüş trompetlerin üretilmesi ve Tevrat’taki anlatıya göre Tapınaktaki antik Yahudi topluluğunun ritüellerini yöneten kohen sınıfının yeniden canlandırılması yoluyla gerçekleştirilir. Enstitü daha sonra 2014 yılında kohen projesi kapsamında gönüllülerine kurban sunma süreci konusunda eğitim vermeye başlamıştır. Bu eğitimler, Filsitinlilerin zorla göç ettirildiği Lifta’da kurulan Kiryat Moşe’deki bir Tevrat enstitüsünde bir okul günüyle başlamıştır. 

2014 yılından bu yana 11 yıllık süre zarfında, Tapınaktaki kurban ritüelinin provası, Mescid-i Aksa’yı merkeze alarak birçok alana taşınmıştır. Bu durum, söz konusu örgütlerin kurban ritüelini nihayetinde Mescid-i Aksa’ya taşıma arzusunu ortaya koymaktadır. Bu süreç haritada şu şekilde anlatılmıştır: 

– 2014: Tapınak Grupları, Kudüs’ün batısında, Lifta köyünde kurulan Kiryat Moşe mahallesinde, Pesah kurban ritüellerinin canlandırılması amacıyla bir okul günü düzenlemiştir. Bu olay, sonraki yıllarda yapılacak taklit ritüellerinin temelini oluşturmuştur. 

– 2015: Ramallah’ın kuzeydoğusundaki Turmusaya ve Karyut beldelerinde kurulan Şilo yerleşim yerinde ilk fiili prova. Siyonist sağcıların iddiasına göre, bu yapı, Tevrat’taki anlatıya göre Birinci Tapınak’ın kurulmasından önce, Hakimler döneminde ilk Yahudi ibadet merkezlerinden biri olan antik Şilo’yu yeniden canlandırmak amacıyla inşa edilmiştir. Buradan bir taklit ritüeli başlatma girişimi, aslında Yahudi toplumunun ilk ibadetinin, Tevrat mitolojisinde anlatıldığı şekilde gelişimini taklit etmeyi amaçlamıştır. 

– 2016: Zeytindağı’nın kuzey yamacında, Mescid-i Aksa’nın doğu cephesinin karşısında bulunan Beyt Orot yerleşiminde. 

– 2017: Mescid-i Aksa’nın batısında, El-Şeref mahallesinde bulunan Büyük Ömer Camii’nin vakfiyeleri üzerine inşa edilen Hurva Sinagogu önünde. Bu, ritüellerin Eski Şehir içerisinde yapıldığı ilk yıl olmuştur. 

– 2018: Mescid-i Aksa’nın güney duvarına bitişik olan Emevi saraylarında. Kurban taklit ritüellerinin gerçekleştirildiği Mescid-i Aksa’ya en yakın noktadır. 

– 2019: Eski Şehir, Kasaplar Çarşısı’nın çatısında, Kubbetüs Sahra’nın tam karşısında. Tapınak Grupları daha sonra kohenlerinin Kubbetüs Sahra’dan birkaç metre uzakta olduğunu gösteren bir fotoğraf çekmişlerdir. Tapınak Grupları hala bu resmi kutlamakta ve Mescid-i Aksa’ya kurban sokma çağrılarında kullanmaktadırlar. 

– 2020: Tapınak Grupları pandemiden kurtulmak amacıyla Mescid-i Aksa’da kurban kesmek için başvuruda bulunmuştur. İşgal yetkilileri, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle bu taklit ritüeline izin vermemiştir. 

– 2021-2023: Bu taklit ritüeli, kazılar sonucu yıkılan Emevi saraylarının batısında işgal belediyesi tarafından yapılan Kudüs’teki arkeolojik parkta üç yıl boyunca gerçekleştirilmiştir. Bu park, Mescid-i Aksa’nın duvarına birkaç metre uzaklıkta yer almaktadır. 

– 2024: Taklit ritüeli, savaşın baskısı altında başlangıç noktası Mescid-i Aksa olan Kudüs şehrinden uzaklaşarak geri dönmüştür. Ürdün sınırına yakın, Ürdün Vadisi’ndeki Mitzpe Yeriho yerleşimine yakın olduğu anlaşılan bir yaban hayatı alanına inşa edilmiştir. 

 Zira Mescid-i Aksa’da kurban kesme girişimleri, 2022 ve 2023 yıllarında İbrani Pesah Bayramının, Ramazan ayının üçüncü haftasına denk gelmesiyle bölgeyi iki kez savaşın eşiğine getirmiştir. 

 

Bu yazı Uluslararası Kudüs Vakfı tarafından kaleme alınmıştır, çevirisi Kudüs’te Bugün ekibine aittir.